Nygammal resa bakom Unibets nya koncernvarumärke

Sommaren 2000, medan de fortfarande gick i skolan, skapade de en av Europas mest välkända logotyper. 16 år senare hjälpte Anders och Anders på Neuwasser Unibet med ett nytt varumärkesbygge.

linkedin facebook twitter

I takt med att Unibet har växt och förändrats, bland annat genom förvärv, har bolaget sett ett ökat behov av större flexibilitet och tydlighet mellan koncernens tolv konsumentvarumärken och koncernnamnet. Uppdraget gick till den strategiska designbyrån Neuwasser och kreatörerna Anders Bergman och Anders Nyström som har hjälpt Unibet Group att bli det nya varumärket Kindred. Men det var inte första gången Anders och Anders hade med Unibet att göra.

Året är 2000. Anders Bergman har bara gått en termin på AD-linjen på Berghs när en gammal kompis ringer. Kompisen jobbade på ett nystartat företag som sysslade med spel på Internet. Företaget hette Unibet och hade ett fåtal anställda. Skulle Anders kunna tänka sig att skissa på en logotyp? ”Jag sade nej på direkten”, minns Anders med ett skratt. ”Jag hade precis fått lära mig på Berghs hur man skulle jobba, och förklarade att det de först behövde var en omvärldsanalys och hjälp med att positionera sitt varumärke.” 

Anders trodde att kontakten var över i och med detta, men hans motivering till avslaget vidarebefordrades till Unibets grundare Anders Ström som gillade vad han hörde. Snart var Anders Bergman tillsammans med Anders Nyström, som samtidigt läste copyutbildningen på Berghs, i full färd med att analysera den unga, nätbaserade spelbranschen.

”Vi såg ganska snart att alla grafiska profiler var väldigt konservativa och mest påminde om hur man är van att en bank ser ut. Vid den här tidpunkten var ju inte näthandeln så mogen så det gällde att göra kunderna trygga”, säger Anders. Men Anders och Anders insåg att oron för att betala över nätet på några års sikt skulle vara över. De valde därför att göra tvärt om, och skapade en varumärkesidentitet som kändes inbjudande och lekfull. På Unibet var man till en början tveksam. Grundaren Anders Ström var dock förtjust och resten är varumärkeshistoria.

Kindred Group Plc Core Values lead agency Neuwasser Strategy & Design

Arbetet med att ta fram Kindred 17 år senare, började också med en grundlig analys. ”Vi kom snart fram till att den absolut viktigaste gruppen stakeholders var de anställda. Vi satte oss med representanter för anställda, såväl från Sverige som från Unibets andra marknader för att få deras syn på varumärket, och få veta vilka risker och möjligheter de såg i en förändring.”, säger Anders Bergman.

Resultatet som nu rullas ut är det helt nya varumärket Kindred. Kindred betyder ”besläktad” på engelska, och varumärket avspeglar den vi-känsla som sedan starten funnits hos Unibet som startades av människor som bland annat hade ett starkt, eget spelintresse gemensamt något som sedan tidigare också uttrycks i payoffen ”Av spelare, för spelare”. Arbetet bestod förutom namn och logotyp, även av att ta fram core values, utveckla vision, och övriga delar av den visuella identiteten, som typografi, färger och bildmanér.

”Det valda namnet bygger på en omfattande analys av koncernens kultur och identitet. Om man slår upp ordet Kindred i en engelsk ordlista ser man att det hänvisar till en relation mellan människor med liknande övertygelser, värderingar och attityder. Kindred Group är stolt över sin starka kultur och sina duktiga medarbetare och namnet ger en faktisk beskrivning av människorna i koncernen”,
säger Henrik Tjärnström, CEO på Kindred.

 

Vill du veta mer? Kontakta

Neuwasser
Anders Bergman, Art Director, bergman@neuwasser.com, 0707-211 477

Kindred
Anna Jein, External Communications Manager, anna.jein@kindredplc.com +45 5373 7030